Τι είναι καούρα;
Πρόκειται για μια δυσλειτουργία της βαλβίδας μεταξύ οισοφάγου και στομάχου.
Η εν λόγω βαλβίδα απαγορεύει την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή, απαγορεύει στις τροφές, ή στα υγρά που εισέρχονται στο στομάχι, να γυρίσουν στον οισοφάγο.
Αν η λειτουργία της βαλβίδας δεν είναι καλή, τότε τα γαστρικά οξέα (δηλαδή τα υγρά που παράγει το στομάχι και μοιάζουν με τη χλωρίνη) παλινδρομούν στον οισοφάγο, καίγοντας τα τοιχώματά του και δημιουργώντας το αίσθημα του καύσους (καούρα).
Τι το προκαλεί;
Οι κυριότεροι λόγοι είναι το κάπνισμα, η αυξημένη σωματική διάπλαση (παχυσαρκία) και η εγκυμοσύνη.
Υπάρχουν και δευτερεύοντες λόγοι όπως η έλλειψη ύπνου, η δυσκοιλιότητα και τα φάρμακα.
Το φαγητό φταίει;
Μπορούν να μειωθούν τα συμπτώματα, αποφεύγοντας τροφές υπεύθυνες, για μεγάλη παραγωγή γαστρικών οξέων (γαστρίτιδα), όπως:
ΑΛΚΟΟΛ – ΚΑΦΕΣ – ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ – Ξ. ΚΑΡΠΟΙ – ΤΗΓΑΝΙΤΑ – ΣΑΛΤΣΕΣ – ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ – ΛΕΜΟΝΙ – ΣΟΚΟΛΑΤΑ – ΣΦΟΛΙΑΤΕΣ
Πότε ανησυχώ;
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, θα πρέπει να ζητά την συμβουλή του γιατρού, όποιος ή όποια παρουσιάζει συμπτώματα για 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Η συμβουλή είναι σημαντική, γιατί τα συνεχή συμπτώματα, μπορεί να προειδοποιούν για χρόνια εγκαύματα, που πρακτικά είναι ο προάγγελος του οισοφάγου Barrett.
Σε τέτοια συμπτώματα, επισκεφτείτε εντελώς δωρεάν τους γιατρούς της West Athens να σας συνταγογραφήσουν σχετικές εξετάσεις.
Τις αιματολογικές εξετάσεις μπορείτε να τις κάνετε στο Μικροβιολογικό κέντρο της Κλινικής, πάντα σε τιμές ΕΟΠΥΥ.
Ιωάννης Γ. Φούσκας
Γαστρεντερολόγος