ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Επικοινωνία

210 5735311

Περιστέρι

Πελοπίδα 19

Αυτοεξέταση μαστού

αυτοεξέταση μαστού, πρόληψη κατά του καρκίνου μαστού

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Η 25η Οκτωβρίου είναι μία ημέρα που αφορά όλες τις γυναίκες, αφού είναι αφιερωμένη στον αγώνα τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού, δεν είναι μία αθεράπευτη ασθένεια, ωστόσο η αντιμετώπισή της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο. Η μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστού, είναι οι εξετάσεις που χρειάζεται να γίνονται τακτικά για να είναι σίγουρη μια γυναίκα ότι δεν κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου στο μαστό.

Ένα μεγάλο όπλο όμως στα χέρια κάθε γυναίκας που είναι εντελώς δωρεάν και που γίνεται στον χρόνο που εκείνη θέλει και μπορεί, είναι η αυτοεξέταση μαστού.
Η αυτοεξέταση αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πρόληψης, ενώ η επίσκεψη στον γυναικολόγο για ψηλάφηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Μαστού, η West Athens που είναι πάντα κοντά στον άνθρωπο, θεωρεί επιβεβλημένη ανάγκη να συνεισφέρει, βάζοντας το λιθαράκι της στην ασφαλή πρόληψη των γυναικών ενάντια στον καρκίνο με τη σωστή, ιατρική ενημέρωση στην αυτοεξέταση μαστού.

Τι είναι η αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση μαστών, το να εξετάζει δηλαδή μόνη της μια γυναίκα τους μαστούς, αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο έγκαιρης κλινικής διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Κάθε γυναίκα, όπως είναι φυσικό, είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα από καθένα το σώμα της. Η συστηματική αυτοεξέταση μπορεί να αποδειχτεί αναντικατάστατη στην πρώιμη διάκριση ανεπαίσθητων αλλαγών και μεταβολών του μαστού που πιθανόν να υποδηλώνουν εμφάνιση καρκίνου ή άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Τι περιλαμβάνει η αυτοεξέταση μαστών

Η αυτοεξέταση μαστών περιλαμβάνει δύο στάδια.
Την επισκόπηση και την ψηλάφηση

Καλό είναι να γίνεται περίπου την 10η μέρα της περιόδου όπου οι ορμονικές μεταβολές του μαστού λόγω του καταμήνιου κύκλου έχουν υποχωρήσει και να επαναλαμβάνεται συστηματικά κάθε μήνα.
Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, των οποίων το στήθος δεν υπόκειται σε τέτοιες μεταβολές, καλό θα ήταν να ορίσουν μια συγκεκριμένη ημέρα στην οποία θα αυτοεξετάζονται.

Τεχνική αυτοεξέτασης μαστού

Επισκόπηση

Σταθείτε όρθια μπροστά στον καθρέφτη με τα χέρια σε θέση προσοχής. Ελέγξτε το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα των μαστών. Οι δύο μαστοί πρέπει να είναι συμμετρικοί και ομοιόμορφοι, αλλά είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν ισχύει εντελώς. Μικρές διαφορές μεταξύ των δύο μαστών υπάρχουν σχεδόν πάντα. Μεγαλύτερη σημασία έχει η εικόνα του κάθε μαστού σε σχέση με την αντίστοιχη τις προηγούμενες φορές.
τεχνικές αυτοεξέτασης μαστού
1. Ελέγξτε σχολαστικά για:

 • Εισολκή δέρματος ή θηλής
 • Δέρμα σαν «φλοιός πορτοκαλιού»
 • Ερυθρότητα
 • Διόγκωση
 • Αποβολή υγρού ή αίματος από την θηλή
 • Διαγραφή των φλεβών κάτω από το δέρμα

2. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα χέρια στους γοφούς, πιέζοντας ώμους και αγκώνες μπροστά για να συσφίξετε τους μύες του στήθους.

3. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τα χέρια και ψηλά, ελαφρά πίσω από το κεφάλι.
Μην παραλείψετε να ελέγξετε συστηματικά για εξογκώματα ή για σκληρίες την κορυφή του μαστού προς την περιοχή της μασχάλης, την περιοχή πάνω από το στήθος και την κλείδα, καθώς και την περιοχή της μασχάλης καθαυτού (Εικόνα 6).

4. Ακολούθως πιέστε τις δύο θηλές και ελέγξτε για εκροή υγρού από αυτές.

5. Το υγρό αυτό μπορεί να είναι γαλακτώδες, κιτρινωπό ή αιματηρό.
τεχνικές αυτοεξέτασης μαστού

Ψηλάφηση σε όρθια θέση

Σηκώστε το αριστερό σας χέρι. Με τα δάχτυλα του δεξιού χεριού, ψηλαφίστε προσεκτικά το αριστερό στήθος κάνοντας μικρές κυκλικές κινήσεις με τις άκρες των δακτύλων σας πιέζοντας τόσο δυνατά όσο για να αισθάνεστε τον ιστό από κάτω. Προσπαθήστε να αισθανθείτε οποιαδήποτε μάζα στο εσωτερικό του μαστού.

Ακολουθείστε πορεία από πάνω προς τα κάτω και από έξω προς τα μέσα κατά επίπεδα (Εικόνα 4).
Εναλλακτικά μπορείτε να ψηλαφάτε τον μαστό σε ομόκεντρους κύκλους ξεκινώντας από την περιοχή της θηλής (Εικόνα 5).
Έχει σημασία να αποφασίσετε ποιος από τους δυο παραπάνω τρόπους σας βολεύει και να εφαρμόζετε μόνο αυτόν.

Η αλλαγή της διαδικασίας ψηλάφησης μπορεί να δημιουργήσει δυσχέρεια και σύγχυση στη σύγκριση ευρημάτων με αυτά προηγούμενων ελέγχων.
Μην παραλείψετε να ελέγξετε συστηματικά για εξογκώματα ή για σκληρίες την κορυφή του μαστού προς την περιοχή της μασχάλης, την περιοχή πάνω από το στήθος και την κλείδα, καθώς και την περιοχή της μασχάλης καθαυτού (Εικόνα 6).

Επαναλάβετε με το αριστερό χέρι στο δεξί στήθος.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται καλύτερα τον μαστό τους όταν το δέρμα είναι υγρό και γλιστερό, έτσι προτιμούν να κάνουν αυτό το στάδιο της αυτοεξέτασης όταν κάνουν μπάνιο.

Ψηλάφηση σε ύπτια θέση

Με ένα μαξιλάρι κάτω από τον αριστερό ώμο, σήκωσε το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι. Εξετάστε όλο το στήθος με κυκλικές κινήσεις, όπως περιγράφεται παραπάνω.
Επαναλάβετε με το αριστερό χέρι στο δεξί στήθος.

Μην ξεχνάτε να:

 • Ψηλαφάτε κάθε μαστό με το αντίθετο χέρι.
 • Καλύπτετε όλη την έκταση του κάθε μαστού.
 • Εξετάσετε σχολαστικά και τη μασχάλη και περιοχή πάνω και κάτω
  από την κλείδα.
 • Πιέζετε απαλά την κάθε θηλή και να ελέγχετε για έξοδο υγρού.

Μην πανικοβάλλεστε! Τις περισσότερες φορές τα ευρήματα είτε οφείλονται σε παροδικές φυσιολογικές μεταβολές του μαστού, είτε οφείλονται σε κακοήθεις βλάβες.
Κάθε εύρημα, όμως, θα πρέπει να γνωστοποιείται σε ειδικό χειρουργό ιατρό, που είναι και ο κατ’εξοχήν υπεύθυνος, για να το αξιολογήσει.

Να γνωρίζετε ότι μπορείτε να επισκεφτείτε τους γιατρούς της West Athens, εντελώς δωρεάν, οι οποίοι μπορούν να συνταγογραφήσουν μαστογραφία και υπέρηχο μαστού.
Τις εξετάσεις μπορείτε να τις κάνετε στο διαγνωστικό κέντρο της Κλινικής μας, πάντα σε τιμές ΕΟΠΥΥ.

Γεώργιος Φιλίππου
Γενικός Χειρουργός

Μοίρασε το

Άδεια Creative Commons
To περιεχόμενο αυτού του site χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.
The content on this website is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μας.

Σχετικά άρθρα

θωρακικό καύσος

Θωρακικό καύσος

Τι είναι καούρα; Πρόκειται για μια δυσλειτουργία της βαλβίδας μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Η εν λόγω βαλβίδα απαγορεύει την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή, απαγορεύει στις τροφές,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
ηπατίτιδα b

Ηπατίτιδα B

Τι είναι η Ηπατίτιδα B; Η ηπατίτιδα b είναι μια σοβαρή μολυσματική ασθένεια, που δεν επιτρέπει στο συκώτι να επιτελεί τις σημαντικές λειτουργίες του: Αποθήκευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Scroll to Top

Κλείσε ραντεβού