ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ

Επικοινωνία

210 5735311

Περιστέρι

Πελοπίδα 19

Hλεκτροκαρδιογράφημα

Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα, γνωστό ως καρδιογράφημα αποτελεί μια απλή, γρήγορη, ανώδυνη, εξέταση της δραστηριότητας της καρδιάς.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι η καταγραφή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται στην καρδιά και φτάνει, αρκετά εξασθενημένο για να το καταλαβαίνουμε στο δέρμα. Ένα ειδικό όργανο, ο καρδιογράφος, χάρη σε ηλεκτρόδια που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία στα χέρια, στα πόδια και στο θώρακα, το αυξάνει και το καταγράφει σε θερμογραφικό χαρτί.

ηλεκτροκαρδιογράφημα, κλινική west athens
Τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην καρδιολογική διαγνωστική πριν από 60 χρόνια. Γρήγορα καθιερώθηκαν και μέχρι σήμερα, το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι ένα σημαντικό εργαλείο σε μια καρδιολογική εξέταση. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία της καταγραφής των καρδιακών παλμών είναι πολύτιμη, καθώς οι αποκλίσεις από το φυσιολογικό είναι ενδεικτικές διαφόρων παθολογικών καταστάσεων της καρδιάς.Από την μελέτη του καρδιογραφήματος, ο καρδιολόγος θα διαγνώσει πιθανό οξύ ή παλαιό έμφραγμα, κολπική μαρμαρυγή, κολπικό πτερυγισμό, κολπική ή κοιλιακή ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, διάφορους τύπους κολποκοιλιακού αποκλεισμού, και πολλές άλλες παθήσεις ή δυσλειτουργίες της καρδιάς.

Είναι το καρδιογράφημα αξιόπιστη εξέταση για να μην πάθουμε έμφραγμα;

Η πιο σημαντική χρήση του καρδιογραφήματος είναι η διάγνωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου που οφείλεται σε αιφνίδια και πλήρη (100%) απόφραξη μεγάλης αρτηρίας της καρδιάς. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση του εμφράγματος τόσο πιο γρήγορα μεταφέρεται στο νοσοκομείο ο ασθενής, οπότε στην περίπτωση ανακοπής είναι μπορεί να επανέλθει ο ασθενής και να αντιμετωπιστεί άμεσα το έμφραγμα και οι επιπτώσεις του. Από μόνο του όμως το καρδιογράφημα δεν είναι αρκετό για έλεγχο συμπτωμάτων εμφράγματος. Όλοι έχουμε ακούσει τραγικές ιστορίες για ανθρώπους που αφού έκαναν καρδιογράφημα το οποίο έδειξε ότι ήταν καλά, αμέσως μόλις έφυγαν από τον καρδιολόγο, έπαθαν έμφραγμα.

Το καρδιογράφημα αποτελεί ΜΕΡΟΣ της καρδιολογικής εξέτασης, ΟΧΙ την καρδιολογική εξέταση

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα αποτελεί διαγνωστικό μέσο της δεδομένης χρονικής στιγμής που εκτελείται. Αποτυπώνει αυστηρά την ηλεκτρική κατάσταση της καρδιάς τα συγκεκριμένα δευτερόλεπτα που γίνεται. Καταγράφει μόνο το παρόν και μόνιμες, σοβαρές διαταραχές του παρελθόντος. Σε καμία περίπτωση δε δίνει από μόνο του πληροφορίες για το μέλλον όσον αφορά την καρδιακή λειτουργία.Γι’ αυτό μαζί με το καρδιογράφημα συστήνονται παράλληλα εξετάσεις ελέγχου συμπτωμάτων εμφράγματος.
Καρδιογράφημα West Athens

Γιατί να επιλέξετε τη West Athens για Καρδιογράφημα

Scroll to Top

Κλείσε ραντεβού