ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ

Επικοινωνία

210 5735311

Περιστέρι

Πελοπίδα 19

Αναπνευστικός έλεγχος – Μέτρηση αερίων αίματος

Ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής πραγματοποιείται με απλή μέτρηση οξυγόνου (παλμική οξυγονομέτρηση) και μέτρηση αερίων αίματος για την ανίχνευση διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος. Τα αποτελέσματα από τις λειτουργικές αυτές δοκιμασίες μαζί με το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενούς μπορούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, να θέσουν τη διάγνωση.
μέτρηση αερίων σώματος, κλινική west athens

Πότε χρειάζεται να γίνει μέτρηση αερίων αίματος

Η μέτρηση των αερίων του αρτηριακού αίματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση στην αξιολόγηση και παρακολούθηση των παρακάτω περιπτώσεων:

 • Στην αξιολόγηση και παρακολούθηση της αναπνευστικής ανεπάρκειας και εκτροπών του μεταβολισμού.
 • Αν ο ασθενής αντιμετωπίζει αναπνευστική, μεταβολική ή νεφρική πάθηση ώστε να εκτιμηθεί η οξυγόνωση και η οξεοβασική ισορροπία του αίματος.
 • Στους ασθενείς που υποβάλλονται ήδη σε οξυγονοθεραπεία, οι οποίοι πρέπει να υποβάλλονται σε μέτρηση αερίων αίματος κατά διαστήματα, για να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
 • Στους ασθενείς που υπόκεινται σε παρατεταμένη αναισθησία  επιβάλλεται να ελέγχονται τα αέρια αίματος κατά τη διάρκεια της εγχείρησης και για ένα διάστημα μετά από αυτή.
 • Αέρια αίματος μετράμε επίσης σε ασθενείς με τραύμα στο κεφάλι ή στο λαιμό, τραύματα που μπορεί να επηρεάσουν την αναπνοή.

Σκοπός της μέτρησης αερίων αίματος

Σκοπός της μέτρησης αερίων αίματος είναι ο έλεγχος των βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν την οξεοβασική ισορροπία και την οξυγόνωση και τυχόν διαταραχές να διορθωθούν με την ανάλογη θεραπευτική αγωγή. Η ανάλυση των αερίων του αίματος, όπως του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχονται σε δείγμα αρτηριακού αίματος πραγματοποιείται γρήγορα και αξιόπιστα.
Στο δείγμα μετράμε ακόμη το pH, τα διττανθρακικά, τους ηλεκτρολύτες, την αιμοσφαιρίνη, αλλά και το σάκχαρο και το γαλακτικό.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης αερίων αίματος θα δείξουν την ανάγκη για υποβοήθηση με οξυγονοθεραπεία ή με συσκευή μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή άλλη τροποποίηση στη θεραπεία.

Τι δείχνει η μέτρηση αερίων

Το αίμα αποτελεί το μέσο μεταφοράς του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς και της αποβολής του διοξειδίου του άνθρακα από τους ιστούς (ως κατάλοιπο του ιστικού μεταβολισμού) μέσω των πνευμόνων.
Στις χρόνιες πνευμονοπάθειες (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση, πνευμονικό εμφύσημα, σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, σύνδρομο παχυσαρκίας κ.α) αλλά και στις οξείες πνευμονοπάθειες (πνευμονία, παρόξυνση άσθματος λόγω λοίμωξης ή λόγω εισπνοής ερεθιστικών αερίων κ.α) η πρόσληψη οξυγόνου όσο και η αποβολή διοξειδίου επηρεάζονται και προσδιορίζουν την βαρύτητα και σοβαρότητα της κατάστασης.
Αποτελέσματα μη φυσιολογικά στην οποιαδήποτε παράμετρο των αερίων αίματος μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, δεν αποβάλλει αρκετό διοξείδιο, ή ότι υπάρχει πρόβλημα με τη νεφρική λειτουργία. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι καταστάσεις αυτές προκαλούν σοβαρές διαταραχές που μπορεί ακόμη και να απειλούν την ανθρώπινη ζωή.
Ο γιατρός σας θα κάνει τις απαιτούμενες ιατρικές παρεμβάσεις για να αποκτήσει εκ νέου το σώμα σας τη φυσιολογική του ισορροπία, αλλά η αρχική αιτία της διαταραχής θα πρέπει να διευθετηθεί.

Στη West Athens σας δίνουμε τη δυνατότητα για μέτρηση αερίων αίματος κατ’ οίκον, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείτε.

μέτρηση οξυγόνου

Παλμική οξυμετρία ή Μέτρηση οξυγόνου

Η παλμική οξυμετρία ή πιο απλά μέτρηση οξυγόνου, είναι η πιο απλή εξέταση για την εκτίμηση της οξυγόνωσης ή καλύτερα τον κορεσμό σε οξυγόνο στο αίμα, δηλαδή το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που μεταφέρει οξυγόνο. Η παλμική οξυμετρία είναι μια σύντομη διαδικασία, απλή, μη επεμβατική και ανώδυνη. Το αποτέλεσμά της χρησιμοποιείται σαν γενικός δείκτης της μεταφοράς του οξυγόνου στους περιφερικούς ιστούς.​

Πως γίνεται η μέτρηση οξυγόνου

Μια μικρή ιατρική συσκευή που ονομάζεται παλμικό οξύμετρο τοποθετείται σαν κλιπ σε κάποιο μέρος του σώματος, συνήθως σε ένα από τα δάχτυλα του χεριού, και χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα. Ο αισθητήρας αυτός με την τεχνολογία της παλμικής οξυμετρίας φιλοξενεί μία πηγή φωτός, έναν ανιχνευτή φωτός και έναν μικροεπεξεργαστή ο οποίος συγκρίνει και υπολογίζει τις διαφορές μεταξύ αιμοσφαιρίνης πλούσιας σε οξυγόνο και αιμοσφαιρίνης πτωχής σε οξυγόνο.

Πότε χρησιμοποιείται η μέτρηση οξυγόνου

Η μέτρηση οξυγόνου εκτελείται για να εκτιμηθεί το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα. Αυτό είναι πολύτιμο γιατί γίνεται με τρόπο γρήγορο, απλό και αναίμακτο. Χρησιμοποιείται:

 • Κυρίως στην επείγουσα ιατρική, όπως είναι στην περίπτωση ασθενή με covid.
 • Στην άπνοια ύπνου για διαγνωστικούς λόγους γίνεται ολονύκτια καταγραφή με ειδικά καταγραφικά οξύμετρα (νυκτερινή οξυμετρία).
 • Στην αναισθησιολογία, στο χειρουργείο, αλλά και κατά τη διάρκεια κάθε επεμβατικής πράξης (πχ βρογχοσκόπηση).
 • Για την παρακολούθηση κατά τη μεταφορά βαρέως πασχόντων ασθενών.
 • Σε ασθενείς με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα όπου χορηγείται συμπληρωματική οξυγονοθεραπεία.
 • Στις μονάδες εντατικής θεραπείας για τη συνεχή παρακολούθηση των ασθενών υπό μηχανικό αερισμό.

Η μέτρηση οξυγόνου (παλμική οξυμετρία) εκτιμά μόνο την οξυγόνωση, όχι τις απόλυτες τιμές του οξυγόνου στο αίμα. Δεν υποκαθιστά τα αέρια αίματος που ελέγχονται στο εργαστήριο, διότι δεν παρέχει καμία ένδειξη για άλλες πολύ χρήσιμες παραμέτρους της αναπνευστικής λειτουργίας (διοξείδιο, pH , ηλεκτρολύτες κ.α).

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της μέτρησης οξυγόνου

 • Ένδειξη άνω του 96% θεωρείται φυσιολογική.
 • 92% ή λιγότερο υποδηλώνει υποξαιμία.
 • Τιμές κάτω του 89% υποδηλώνουν αναπνευστική ανεπάρκεια, που σημαίνει ότι εάν δεν υπάρχει κάποιος αναστρέψιμος παράγοντας ο ασθενής χρήζει συμπληρωματικής χορήγησης οξυγόνου.

Γιατί να επιλέξετε τη West Athens για τη Μέτρηση αερίων αίματος & Μέτρηση οξυγόνου

 • Η West Athens στο Περιστέρι, διαθέτει τελευταίας γενιάς αναλυτή αερίων αίματος για μέτρηση αερίων αίματος (PO2, PCO2, pH, HCO3).
 • Στη μέτρηση αερίων αίματος, απαιτείται προσεκτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων που μπορούν να σας δώσουν οι έμπειροι εξειδικευμένοι γιατροί της Κλινικής μας.
 • Διαθέτει επίσης τελευταίας τεχνολογίας παλμικό οξύμετρο για αξιόπιστα αποτελέσματα μέτρησης οξυγόνου και παρέχει στους επισκέπτες τη μέτρηση οξυγόνου.
Scroll to Top

Κλείσε ραντεβού