ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Επικοινωνία

210 5735311

Περιστέρι

Πελοπίδα 19

Καρκίνος του παχέος εντέρου, συμπτώματα και πρόληψη

καρκίνος παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται ότι αναπτύσσεται επί μακρό χρονικό διάστημα. Σήμερα πια ξέρουμε ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν σαν πολύποδες, που είναι γνωστοί και σαν αδενώματα. Με τα χρόνια τα αδενάματα αυτά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Το παχύ έντερο αποτελείται από 4 τμήματα, το ανιόν, το εγκάρσιο, το κατιόν και το σιγμοειδές. Ο καρκίνος αναπτύσεται σε οποιοδήποτε από τα 4 τμήματα του εντέρου και μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με τον εντοπισμό του.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί;

Πόσο συχνός είναι;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος σε συχνότητα στους άντρες και ο 2ος στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν προκαλεί συμπτώματα, ειδικά στο αρχικό στάδιο. Όμως θα πρέπει να τον υποψιαζόμαστε όταν υπάρχει αλλαγή στις κενώσεις, δυσκοιλιότητα που επιδεινώνεται, αίμα στα κόπρανα, αίσθημα ατελούς κένωσης, απώλεια βάρους, αναιμία.

Υπάρχει πρόληψη στον καρκίνο παχέος εντέρου;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται μέσω μια διαδικασίας που διαρκεί πολλά χρόνια, με τη δημιουργία πολυπόδων.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προληφθεί με την κολονοσκόπηση, η οποία μπορεί να ανακαλύψει και να αφαιρέσει τους πολύποδες πριν ακόμα γίνουν καρκίνος.
Άλλοι τρόποι πρόληψης περιλαμβάνουν την εξέταση κοπράνων για αιμοσφαιρίνη και την εικονική (αξονική) κολονοσκόπηση.
Ωστόσο, η κλασική κολονοσκόπηση ήταν και παραμένει η εξέταση εκλογής.

Πότε πρέπει να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος;

Η ηλικία έναρξης καθορίζεται από τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο παχύ έντερο, ο οποίος μπορεί να εκτιμηθεί με τις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Έχετε ιστορικό φλεγμονώδους νόσου παχέος εντέρου (ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn);
2. Έχετε συγγενείς με καρκίνο ή αδενωματώδη πολύποδα παχέος εντέρου;
3. Αν ναι, πόσοι είναι συγγενείς πρώτου βαθμού και σε ποια ηλικία έγινε η διάγνωση;
Κάθε άτομο που απαντά αρνητικά σε όλες τις ερωτήσεις, θεωρείται μέσου κινδύνου και στην περίπτωση αυτή, ο έλεγχος ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών.
Στις περιπτώσεις που υπάρχει έστω και μια θετική απάντηση, ο κίνδυνος μπορεί να είναι αυξημένος και ο έλεγχος θα πρέπει να αρχίζει σε νεότερη ηλικία (40 ετών).

Μπορείτε να κάνετε εξετάσεις προληπτικού ελέγχου για καρκίνο παχέος εντέρου, στο νέο υπερσύγχρονο Γαστρεντερικό Τμήμα της Κλινικής West Athens.

Ιωάννης Γ. Φούσκας
Γαστρεντερολόγος

Μοίρασε το

Άδεια Creative Commons
To περιεχόμενο αυτού του site χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.
The content on this website is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, αντιγραφή ή τροποποίηση του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μας.

Σχετικά άρθρα

θωρακικό καύσος

Θωρακικό καύσος

Τι είναι καούρα; Πρόκειται για μια δυσλειτουργία της βαλβίδας μεταξύ οισοφάγου και στομάχου. Η εν λόγω βαλβίδα απαγορεύει την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή, απαγορεύει στις τροφές,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
ηπατίτιδα b

Ηπατίτιδα B

Τι είναι η Ηπατίτιδα B; Η ηπατίτιδα b είναι μια σοβαρή μολυσματική ασθένεια, που δεν επιτρέπει στο συκώτι να επιτελεί τις σημαντικές λειτουργίες του: Αποθήκευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »
Scroll to Top

Κλείσε ραντεβού